GRAFIIKKA

Taidegrafiikaksi kutsutaan oikeastaan kaikkea mikä tehdään ensin peilikuvana jollekin pinnalle ja todellinen kuva siirretään tästä lopulliseksi taideteokseksi jollain tavalla. Käytännössä grafiikka on sitä, että ensin metalli-, puu tai jotain muuta levyä kaiverretaan, syövytetään tai työstetään jotenkin muuten painokelpoiseksi laataksi. Tekniikoita on nykyään niin monenlaisia, että tuskin kukaan tietää kaikkia.  


Puupiirros on hyvä tekniikka grafiikan aloittamiseen, koska sitä pystyy tekemään aivan kotioloissa. Tässä lista millä pääset puupiirtämisessä alkuun:

- Linolevy- 

- Kaivertimia

- Tela

- Lusikka

- Paperia


Kannattaa hahmotella ensin jokin kuva paperille. Hahmottele tämän jälkeen kuva linolevylle, muista että lopullinen taideteos tulee olemaan peilikuva levylle kaiverretusta kuvasta. Kaiverra jollain kaivertimella pari milliä syvästi niistä kohti mihin ET halua väriä tulevan. Kaikki kaiverretut kohdat jäävät siis paperin väriseksi.  

Kaivertamisen jälkeen levitä väriä, esimerkiksi akryyliväriä, jollekin sileälle pinnalle -> muoville, lasille tai johonkin mikä ei ime väriä. Hiero telaa tässä pinnassa niin, että väri tulee tasaisesti telan pintaan. Kun väri on hyvin telan pinnassa telaa kaivertamasi linolevyyn tasainen väripinta.  

Laske paperi värjätyn linolevyn päälle ja hierrä paperin läpi lusikalla niin, että väri tarttuu linolevystä paperiin. Nosta paperi heti pois kun olet hiertänyt sen hyvin ettei paperi kuivu kiinni linolevyyn. Nosta paperi pois ja anna kuivua. Muista pestä tela heti hyvin ettei siihen jää väri kiinni.